Programma
09:00
Ontvangst
Opening
10:30
Koffiepauze
11:00 - 11:45 || Parallelronde 1
11:45
1.1 Lichamelijk OZ Neuro (max. 30 inschrijvingen)
Sonja de Jong, neuroloog, ziekenhuis St. Jansdal, Harderwijk
In navolging van mijn presentatie vorig jaar, mogen nu de handen echt uit de mouwen tijdens deze workshop! We zullen een aantal onderdelen van het neurologisch onderzoek bij elkaar oefenen. U hoeft niet te vrezen, de kleding mag aanblijven. Mocht u over een reflexhamer beschikken, dan wil ik u vragen deze mee te nemen.

Sonja de Jong
Neuroloog, ziekenhuis St. Jansdal, Harderwijk
11:00
1.2 Lichamelijk OZ ortho schouder
Michel van den Bekerom orthopedisch chirurg, OLVG, Amsterdam, Karin Hekman, fysiotherapeut, Schoudercentrum IBC Amstelland, Amstelveen
Het schoudergewricht bestaat uit 3 echte synoviale gewrichten, glenohumeraal, acromioclaviculair en sternoclaviculair. De rest van de arm wordt gedragen door spieren rondom deze gewrichten. Deze zeer beweeglijke configuratie van de schoudergordel maakt dat het relatief lastig te beoordelen is. Wat zegt een asymmetrie in beweging tijdens de inspectie en welke consequenties heeft dit voor het vervolg onderzoek?
Klinische schoudertesten zijn op zichzelf weinig valide gebleken als het gaat over het aantonen of uitsluiten van aandoeningen. Echter in clustervorm en provocatieve testen in combinatie met reductie testen zeggen ons meer over het mogelijk aangedane weefsel of het onderliggende veroorzakende mechanische concept.
Aan de hand van diverse casuïstieken, van simpel tot meer complex, nemen we u mee door het klinische schouderonderzoek en de diagnostische beslissingen die hiermee samenhangen.
U leert in deze casuïstiek triëren welke patiënten thuis horen in de 1e of 2e lijn zorg.
Voorbereiding:
Kennis van de anatomie van het schoudergewricht wordt als bekend verondersteld in deze sessie.

Michel van den Bekerom
Orthopedisch chirurg, OLVG, Amsterdam

Karin Hekman
fysiotherapeut, Schoudercentrum IBC Amstelland, Amstelveen
11:00
1.3 Biosimilars en doelmatig geneesmiddelgebruik
Anton Franken , Internist Isala Zwolle Secretaris Biosimilars Nederland (IBN)
Dure geneesmiddelen zijn een veelbesproken onderwerp. De ontwikkeling van biologische geneesmiddelen heeft veel nieuwe behandelmogelijkheden geschapen. De prijs die hiervoor betaald wordt is echter zo hoog dat het ontwikkelen van alternatieven in de vorm van biosimilars nodig is om deze middelen breed toegankelijk te houden. Biosimilars zijn kwalitatief gelijkwaardige en minder dure versies van innovatieve geneesmiddelen, die tot lagere prijzen en een betere toegankelijkheid tot deze middelen leiden. Hoewel biosimilars inmiddels breed worden ingezet in de 2e lijn , is de acceptatie van deze middelen nog niet optimaal en is er onvoldoende kennis over biologische geneesmiddelen en biosimilars

Anton Franken
, Internist Isala Zwolle Secretaris Biosimilars Nederland (IBN)
11:00
1.4 Project NICU: 'Ieder kind verdient een naam'
Milou van Ingen, Master Physician Assistant, Radboudumc Amalia kinderziekenhuis, afdeling neonatologie
In het Oost-Afrikaanse Tanzania is babysterfte tienmaal zo hoog als in Nederland. Mede om deze reden is in 2015 vanuit Stichting Vrienden Sengerema Hospital in samenwerking met het ziekenhuis ‘Project NICU’ gestart. Een Neonatale Intensive Care Unit met speciaal daarvoor getraind personeel. Wegens de hoge babysterfte durven ouders hun kind vaak niet de vooraf bedachte naam te geven na de geboorte. Project NICU streeft ernaar dat de babysterfte zodanig daalt, dat ouders vertrouwen krijgen in een toekomst voor hun baby en ze direct na de geboorte een naam durven te geven. De erkenning die elk kind verdient. Met goed resultaat: de babysterfte daalt met zo’n 40%.
Afgelopen november heeft documentairemaakster Denise Eigenbrood Physician Assistant Milou van Ingen op de voet gevolgd op de NICU. De documentaire ‘Ieder kind verdient een naam’ is afgelopen februari in de bioscoop in premiere gegaan. Project NICU is het goede doel van INVEST 2019. De documentaire wordt tijdens deze sessie getoond.

Milou van Ingen
Master Physician Assistant, Radboudumc Amalia kinderziekenhuis, afdeling neonatologie
11:00
1.5 Wetenschapsethiek
Jari Gool, MD-PhD student neuroscience, VUmc/SEIN, Amsterdam
Publicaties worden vaak gezien als de valuta van de wetenschap. Ze helpen bij het verkrijgen van nieuwe onderzoeksgelden en een publicatie in een invloedrijk journal kan voor veel aanzien en publiciteit zorgen.
In het verleden is dit voor sommige onderzoekers – zoals Diederik Stapel en Don Poldermans – reden geweest om fraude te bedrijven. Over het algemeen halen enkel deze extreme gevallen de media, maar onderzoek heeft laten zien dat 15-25% van de artsen te maken krijgt met wetenschapsfraude. Dit is zorgelijk! De behandelingen die aan patiënten worden gegeven zijn grotendeels gebaseerd op de resultaten van wetenschappelijk onderzoek en door zulke schendingen staat het vertrouwen in de integriteit van de medische wereld op het spel.
Tijdens deze interactieve sessie zal aan de hand van concrete casuïstiek van gedachten gewisseld worden over wetenschapsethiek en over de samenstelling van auteursplekken. De ervaringen van aanwezigen zullen worden gedeeld en ook de Nederlandse richtlijnen voor wetenschappelijke integriteit zullen de revue passeren.

Jari Gool
Jari Gool, MD-PhD student neuroscience, VUmc/SEIN, Amsterdam
11:00
1.6 Syncope, een praktische benadering
Marije de Kubber, SEH-arts, Isala, Zwolle/Meppel
Iedereen heeft weleens iemand zien collaberen, dat klinkt eigenlijk heftiger dan flauwvallen.
Wanneer moet je dan zorgen maken als een patiënt wegraakt? Hoe herken je een levensbedreigende aandoening? Waar let je op in de anamnese en bij het lichamelijk onderzoek? Hoe gaat de risico stratificatie? Welke patiënt heeft een follow up nodig?
In de presentatie krijgt u een praktische benadering van de syncope.

Marije de Kubber
SEH-arts, Isala, Zwolle/Meppel
11:45
Wisseltijd
11:55
1.7 Het neurologisch onderzoek (max. 30 inschrijvingen)
Sonja de Jong, neuroloog Ziekenhuis St Jansdal Harderwijk
In navolging van mijn presentatie vorig jaar, mogen nu de handen echt uit de mouwen tijdens deze workshop! We zullen een aantal onderdelen van het neurologisch onderzoek bij elkaar oefenen. U hoeft niet te vrezen, de kleding mag aanblijven. Mocht u over een reflexhamer beschikken, dan wil ik u vragen deze mee te nemen.

Sonja de Jong
Neuroloog Ziekenhuis St Jansdal Harderwijk
11:55
11:55
11:55
11:55
1.11 Discussie over taakherschikking: Hoog tijd om meerwaarde PA te verzilveren, maar hoe?
Discussieleider: Milena Babovic; Deelnemers: Hanneke Starmans- van Galen, Beleidsadviseur Directie Regulering bij Nederlandse Zorgautoriteit Daphne Hoogeveen, Nederlandse Zorgautoriteit Petra Kleven, business analist, Radboudumc, Adviesgroep PVI, Nijmegen Nicole Leferink, Bedrijfsvoerder IC-SEH-MMT, Radboudumc, Nijmegen
De inzet van physician assistants vergroot de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg. En draagt bij aan de tevredenheid van patiënten. Dat blijkt uit twee recente onderzoeksrapporten van Radboudumc en de NZa. De financiële effecten zijn minder duidelijk. Een betere registratie van de werkzaamheden zou daarom nuttig zijn. We gaan in gesprek met onderzoekers hoe wij de meerwaarde kunnen verzilveren.
12:40
Lunchpauze
13:00
Poster presentaties
13:45 - 14:40 || Parallelronde 2
13:45
13:45
2.3 Hoe kijken naar kunst je een betere PA maakt
Jan Keunen, Prof.dr, hoogleraar oogheelkunde, opleider en lid Gezondheidsraad Radboudumc, Nijmegen
Kunst krijgt in de opleiding van jonge artsen in het Radboudumc serieuze aandacht. Niet om ze meer culturele bagage te geven, maar om ze te leren beter diagnoses te stellen.
Sinds 2016 kunnen coassistenten en AIOS in Nijmegen het keuzevak ‘De kunst van het observeren voor de medische professie’ volgen. Ze krijgen onder leiding van ervaren kunstenaars die over didactische vaardigheden beschikken verschillende opdrachten. Bijvoorbeeld om in een atelier in Amsterdam naar naaktmodel te tekenen wat zij zien, en niet wat ze denken dat ze zien. Het spanningsveld tussen wat je denkt te zien en wat je werkelijk ziet blijkt jaar in jaar uit overduidelijk aanwezig. Of ze moeten in het Europees Keramisch Werkcentrum in Oisterwijk in natte klei uitbeelden wat een korte video over een medisch onderwerp als ‘waanzin’ of ‘ziekte’ innerlijk bij ze oproept. Of ze gaan op zaterdagmiddag in het ziekenhuis in hun spreekkamer op de stoel van de patiënt zitten, om in houtskool te tekenen wat je dan ziet. Daarna worden alle tekeningen op de grond gelegd en plenair bediscussieerd. Jonge dokters worden zo geconfronteerd met vragen als ‘Wat zie ik nou eigenlijk’, ‘Wat doet dat met jou’ en ‘Wat voor dokter wil ik worden‘. Zo leren ze spelenderwijs om patiënten aandachtig en onbevooroordeeld te observeren. Een competentie die in onze moderne tijd van elektronische patiëntendossiers, robotchirurgie en overweldigende DNA technieken steeds belangrijker wordt.

Jan Keunen
Prof.dr, hoogleraar oogheelkunde, opleider en lid Gezondheidsraad Radboudumc, Nijmegen
13:45
2.4 Antistolling
Sjef van de Leur, laboratoriumarts, , Isala klinieken
Antistollingstherapie wordt bij verschillende ziektebeelden gebruikt. De meest bekende zijn het myocardinfarct, hartritmestoornissen en de veneuze trombo-embolie. Als deze ziektebeelden hebben een eigen pathofysiologie en behoeven daarom ook een andere therapie. De achtergrond van de meest voorkomende ziektebeelden wordt besproken evenals het aangrijpingspunt van de therapie. Antistollingstherapie geeft relatief vaak complicaties. De complicaties zullen besproken worden evenals het beleid rondom ingrepen met antistollingsmiddelen.

Sjef van de Leur
Laboratoriumarts, Isala klinieken
13:45
2.5 Physician Assistants; al 15 jaar bezig met hun positie, tijd voor iets nieuws?
Frank Holweg, Opleider Master Physician Assistant (sinds 2003), Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
In deze sessie is er geen inleider, geen spreker maar ligt de vraag op tafel: wat is mijn bijdrage als PA aan de gezondheidszorg. Wat heb ik te bieden? Waar wil ik mij op richten nu mijn positie (in ieder geval wettelijk) is verankerd?
Te bespreken thema’s:
PA’s zijn veel te veel bezig met hun positie.
PA’s, eenmaal aan de slag, hebben best moeite hebben om hun rol of positie als niet-arts vorm te geven.
Wat vraagt het beroep PA nu echt van je? Wat heb je nodig en wat mis je eigenlijk. Wat doe je er aan om je ‘assistant’ rol vorm te geven? Past de rol van ‘ assistant’ jou?
Heb je last van de naam ‘ assistant’ en waarom dan?
Inhoeverre ben je gesocialiseerd met de artsengroep. Vind je dat goed of juist niet?
Wat vindt je ervan als een PA zich als specialist kenbaar maakt en dus geen moeite doet om aan te geven dat hij/zij geen medisch specialist is. Is dat nog een gemis aan bewustzijn van de eigen rol en waarde? Of is het iets anders?
Ben je als PA uitgerust om de taak van opleider op je te nemen?
Vind je jezelf een rolmodel? Past leiderschap jou (en wat is dat eigenlijk?).

Frank Holweg
Opleider Master Physician Assistant (sinds 2003), Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
13:45
2.6 Presentaties afstudeeronderzoeken (incl. genomineerden NAPA wetenschapsprijs)
Beoordeling van de kwaliteit van cerebrale echografiebeelden op de neonatologie
Maaike Schipper
Een genotype-fenotype studie: 12 patiënten met hereditaire spastische paraplegie en een verandering in het NEFL-gen
Erica van der Looij
Ki67 vs. MammaPrint
Antoine Veringa
14:30
Wisseltijd
14:40
14:40
2.9 Sein veilig ? Prehospitale voorbereiding op terrorisme en extreem geweld
Jeroen van den Berg, Physician Assistant Ambulance, GGD Brabant-Zuidoost Algemeen Commandant Geneeskundige Zorg, Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost
In West-Europa is de dreiging van terrorisme en extreem geweld trending topic. Waar medische hulpdiensten voorheen
vaak in afwachting bleven van “sein veilig” is dat in huidige tijden niet meer altijd mogelijk. Er zal gewerkt moeten worden in gebieden
waar het nooit “geheel” veilig kan zijn. Afwachten leidt tot meer dodelijke slachtoffers. Hoe is de huidige ambulance setting hierop ingericht ?
Wat leren ons recente aanslagen in West-Europa. Wat zijn veranderingen die op komst zijn in de prehospitale hulpverlening?
Een beschouwing op recente aanslagen,de lering daaruit en de algemene stand van zaken qua voorbereiding op dit moment.

Jeroen van de Berg
Jeroen van den Berg, Physician Assistant Ambulance, GGD Brabant-Zuidoost Algemeen Commandant Geneeskundige Zorg, Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost
14:40
2.10 Het belang van optimalisatie van RAASi - Gesponsord door: Vifor Pharma
Martin Hemels, cardioloog, Rijnstate, Arnhem
14:40
2.11 Nieuw ontwikkelingen in de acute behandeling van het herseninfarct
Raoul Kloppenborg, vasculair neuroloog, Franciscus, locatie Gasthuis, Rotterdam
De afgelopen 5 jaar is er een stormachtige ontwikkeling geweest in de acute zorg bij de patient met een herseninfarct. In deze presentatie wordt er dieper ingegaan op alle relevante veranderingen in de acute behandeling van het herseninfarct, in het bijzonder de indicaties van thrombolyse, de thrombectomie en de aanvullende waarde van specifiek beeldvorming, zoals CT-perfusie en MRI.
Raoul Kloppenborg
Vasculair neuroloog, Franciscus, locatie Gasthuis, Rotterdam
14:40
2.12 Presentaties afstudeeronderzoeken (incl. genomineerden NAPA wetenschapsprijs)
Afkapwaarde van het C-reactief proteïne als voorspeller van complicaties na een oesophagusresectie
Wing Lam
Op weg naar preconceptiezorg in de regio Achterhoek en Liemers: Een kwalitatief explorerend actieonderzoek
Marja van Doesburg
15:25
Koffiepauze
16:00
Algemene Ledenbijeenkomst NAPA
met uitreiking NAPA-wetenschapsprijs
16:45
Vakgroepoverleggen
16:45-18:00 uur
16:45
Borrel
19:00
Diner & feestavond
08:30
Ontvangst
09:00
09:45
Fear is the enemy of improvement
Ian Leistikow, adviseur inspectie, bijzonder hoogleraar 'Overheidstoezicht op Kwaliteit en Veiligheid van de Gezondheidszorg' , Erasmus Universiteit, Rotterdam
10:30
Koffiepauze
11:00-12:40 || Parallelronde 3 || Workshops
11:00
11:00
3.2 Statistiek: Interpretatie statistiek in wetenschappelijke literatuur
Arna van Doorn - Klomberg, docent, begeleider, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Anneke van Vugt, associate lector Taakherschikking in de Gezondheidszorg, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
Arna van Doorn - Klomberg
Docent, begeleider, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
Anneke van Vugt
Associate lector Taakherschikking in de Gezondheidszorg, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
11:00-11:45 || Parallelronde 3 || Presentaties
11:00
3.3 Interpretatie spirometrie
Marijn Bomans, longfunctieanalist, Isala
Tijdens deze presentatie neem ik jullie mee in het juist interpreteren van spirometrie. Het zijn immers een hoop getallen en termen. Waar moet ik naar kijken? En wat zegt zo’n uitslag precies? Door structureel de juiste stappen na te lopen, kom je een heel eind. En hoop ik bij jullie een goede basis te leggen voor een juiste beoordeling.

Marijn Bomans
Longfunctieanalist, Isala
11:00
11:00
3.5 Tweede kamer debat
Het thema is: Physician Assistant (PA) in de spoedzorg: hoe kun je beter gebruik maken van taakherschikking?
Er is actie nodig om drukte in de acute zorg ook in de toekomst op te kunnen blijven vangen. In de monitor NZa worden verschillende aanbevelingen gedaan om de acute zorg effectiever en efficiënter te organiseren. Samenwerking tussen ziekenhuizen, huisartsen en andere partijen in de zorgketen is daarbij het sleutelwoord. We gaan hierover in gesprek met Tweede Kamerleden, SEH arts en PA.
Voorzitter: Amela Halilovic, BPRA
Deelnemers:
– Joba van den Berg (CDA)
– Henk van Gerven (SP)
– David Baden (SEH arts)
– Oscar Francissen (PA ambulancezorg)
11:00
3.6 IJzer deficiëntie en hartfalen - Gesponsord door: Vifor Pharma
Hans Kragten, cardioloog, Maastricht University
11:00
3.7 Workshop: Seeing with Sound.. introductie voor POCUS voor PA’s
DEUS organiseert een introductie workshop voor PA’s om kennis te maken met point-of-care-echografie (POCUS) voor de dagelijkse praktijk van de physician assistant.
Point-of-care-echografie wordt al in veel vakgebieden van de geneeskunde gebruikt door medische professionals aan het bed van de patient om een beperkte vraagstelling snel en accuraat te kunnen beantwoorden maar ook om procedures veilig en efficiënt te kunnen uitvoeren.
Voor meer informatie over POCUS en onze cursussen kijk op www.deus.nl
Maximaal 24 inschrijvingen!
11:55
Wisseltijd
11:55-12:40 || Parallelronde 3 || Presentaties
11:55
3.8 Interpretatie spirometrie
Marijn Bomans, longfunctieanalist, Isala
Tijdens deze presentatie neem ik jullie mee in het juist interpreteren van spirometrie. Het zijn immers een hoop getallen en termen. Waar moet ik naar kijken? En wat zegt zo’n uitslag precies? Door structureel de juiste stappen na te lopen, kom je een heel eind. En hoop ik bij jullie een goede basis te leggen voor een juiste beoordeling.

Marijn Bomans
Longfunctieanalist, Isala
11:55
11:00
3.10 Workshop: Seeing with Sound.. introductie voor POCUS voor PA’s
DEUS organiseert een introductie workshop voor PA’s om kennis te maken met point-of-care-echografie (POCUS) voor de dagelijkse praktijk van de physician assistant.
Point-of-care-echografie wordt al in veel vakgebieden van de geneeskunde gebruikt door medische professionals aan het bed van de patient om een beperkte vraagstelling snel en accuraat te kunnen beantwoorden maar ook om procedures veilig en efficiënt te kunnen uitvoeren.
Voor meer informatie over POCUS en onze cursussen kijk op www.deus.nl
Maximaal 24 inschrijvingen!
12:40
Lunchpauze
13:30
15:15
Vakgroepoverleggen
15:15-16:30 uur